Mercat de l’Olla i la Caldera i Mercat d’Artesans de Caldes de Montbui

13-03-2013

El proper cap de setmana es celebra a Caldes de Montbui el Mercat de l’Olla i la Caldera i Mercat d'Artesans.

L’objectiu de Fem Bullir l’Olla, Mercat de l’Olla i la Caldera i Mercat d’Artesans de Caldes de Montbui és organitzar una activitat singular i de ressò turístic, vinculada amb la història de Caldes de Montbui.

Es tracta d’organitzar una festa relacionada amb l’olla i la caldera de Caldes. A partir d’aquesta idea se’n poden derivar una sèrie d’activitats originals lligades amb els conceptes principals següents: caldera – olla – aigua termal que bull (tradició de fer bullir les llegums i les verdures/cuina termal) - tradició romana /balneària – oficis antics. Aquests elements ens poden donar molt joc per desenvolupar diverses línies d’actuació.

Història
• L’escut de Caldes de Montbui abans del 1445 (segle XV) hi constava tan sols el símbol de la caldera tot i que podia variar la forma. Aquest escut es referia a les “aigües calentes”, als habitants del poble i al seu terme vallesà.

• Després de l’any 1445, l’escut va mantenir la caldera però anava acompanyada per les armes de Barcelona i amb les quatre barres. Això va ser quan la vila fou declarada “membre, braç i carrer de Barcelona” i els calderins considerats com a barcelonins, amb els seus privilegis comercials i d’altres, gràcies a un real pergamí d’Alfons V, el Magnànim.

• La caldera és un símbol molt comú en les poblacions que es denominen Caldes. Possiblement vingui de la tradició romana i s’ha convertit en un dels elements iconogràfics de Caldes i ha aparegut a l’escut de Caldes fins avui dia.

• A Caldes, existeix una família que porta com a sobrenom cal Plats i Olles (situada a la pl. del Sanmarti).

• En sentit general, les calderes eren l’olla dels pobres. El guisat i repartiment de calderes en festes sembla tenir el seu origen en una pràctica caritativa àmpliament difosa des del segle XVII. L’anomenada olla dels pobres congregava el dia de festa major tots els indigents, captaires i rodamóns de la zona i que en alguns indrets assolia la condició de veritable institució benèfica.

• Existeixen oficis antics relacionats amb l’olla i la caldera.

A partir d’aquesta idea es programen diverses activitats al llarg de tot un cap de setmana:

- Setmana gastronòmica de l’olla i la caldera: plats gastronòmics oferts pels restaurants

- Cocció tradicional amb olles i calderes i amb llenya

- Utilització de l’aigua termal de la Fonts del Lleó per cuinar

- Demostració d’oficis antics relacionats amb aquesta temàtica: terrisser, calderer, llauner, filadora, etc. També hi ha artesans que venen estris de cuina complementaris fets amb boix o altres materials.

- Demostració culinària de les llegums i de l’horta de Caldes, així com de productes de denominació d’origen comarcal

- Cada any es convida especialment a alguna població perquè organitzi i desenvolupi alguna activitat relacionada amb l’olla i la caldera.

- Jocs, tallers i animació vinculats amb les olles.

El mercat disposa d’un total de 130 parades que es distribueixen a través d’un circuit de carrers del nucli antic de la vila i ofereixen productes de tot tipus: alimentació, bijuteria, vidre pintat a mà, jocs d’enginy, espelmes, quadres, minerals, roba decorada, encens, ceràmica, coixins de llavors, nines de drap, artesania amb ciment, joguines de fusta, plantes, perfums, titelles, heràldica, calçat pintat, bolsos, artesania amb coure, sabó, remeis, etc.

 

Tornar a l'index de noticies