La Generalitat i la Universitat de Barcelona creen una càtedra pionera en dret de consum

31-01-2024

Avui s’ha presentat a la Universitat de Barcelona la Càtedra UB-ACdC d’Estudis de Consum i Resolució Alternativa de Litigis

Avui s’ha presentat a la Universitat de Barcelona la Càtedra UB-ACdC d’Estudis de Consum i Resolució Alternativa de Litigis. La col·laboració entre la Universitat i l’Agència Catalana del Consum, organisme públic del Departament d’Empresa i Treball, atorgarà a l’àmbit del dret de consum la rellevància acadèmica i de recerca que ja té en la realitat quotidiana. En aquest sentit, la professora de la Facultat de Dret de la UB i directora de la Càtedra, Mariló Gramunt, ha explicat que «els objectius principals de la càtedra són impulsar la recerca en l’àmbit del dret de consum i en els mecanismes alternatius de resolució de litigis de consum, formar professionals en aquesta matèria i fomentar el coneixement de la ciutadania en drets i obligacions de consum».

Per la seva banda, el director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià, ha destacat que la creació d’aquesta càtedra dona resposta a «dues de les línies estratègiques d’actuació del Govern en aquesta legislatura: d’una banda, impulsar la creació i la gestió de coneixement en matèria de consum i, de l’altra, promoure les eines de resolució extrajudicial de conflictes que permeten a la ciutadania trobar solucions per a les seves reclamacions de consum de manera àgil, eficaç i gratuïta, i alhora contribueixen a descongestionar la via judicial».

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha valorat molt positivament la creació d’aquesta càtedra: "Aquesta col·laboració que iniciem amb l’Agència Catalana del Consum té un alt component d’utilitat, ja que el 100 % de la població som consumidors". "Com que el conflicte és inherent a la natura humana, també en l’àmbit del consum, hem de trobar sempre una forma de resoldre els litigis de manera ordenada. Aquesta càtedra serà fonamental en aquest aspecte", ha manifestat.

La càtedra serà un referent universitari i social en l’àmbit del consum, tant per a consumidors com per a empreses. I és que la proliferació de professionals del sector ampliarà els coneixements sobre els mecanismes disponibles per resoldre els litigis derivats dels contractes entre empreses i consumidors.

En aquest sentit, la mediació i l’arbitratge són instruments àgils, eficaços i de fàcil accés que permeten la realització dels drets dels consumidors i els fan conscients de les obligacions que assumeixen. Per això, és important que tots els actors involucrats en dret de consum estiguin ben formats i informats, i es pugui donar resposta a les necessitats que es plantegin en aquesta matèria.

 

Tornar a l'index de noticies