La CEOE exigeix l'acceleració dels fons europeus

06-01-2022

La patronal espanyola demana que les ajudes dels Next Generation EU arribin a les empreses

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials reclama que s'acceleri l'execució dels fons europeus. La CEOE critica que, segons les últimes dades, el sector privat de l'Estat espanyol només ha rebut un 2% de la inversió promesa, uns 104 milions d'euros fins ara. Segons un comunicat emès per la patronal, el govern central havia posat a disposició del teixit empresarial 400 convocatòries vinculades als NGEU, amb una dotació d'uns 9.300 milions d'euros – 5.000 dels quals estaven ja compromesos al sector privat.

La patronal espanyola critica, a més, el repartiment dels fons europeus entre govern central i administracions regionals. Només 1.000 milions d'euros dels 9.300 proposats per l'executiu, un 14%, han estat llançats a les comunitats autònomes i municipis, una decisió que "xoca amb la tendència que s'havia vist fins ara" en què l'executiu estatal s'encarregava el 30% del pressupost ordinari, els municipis del 7% i les CCAA del 63% restant.

L'associació empresarial ha criticat també els terminis de sol·licitud dels projectes, que sovint, afirmen, "no han arribat als 10 dies hàbils", quelcom que dificulta l'accés a les subvencions i préstecs europeus del teixit de pimes i autònoms de l'Estat. A més, lamenta que la centralitat de l'àmbit estatal en l'execució dels projectes finançats pels NGEU "redueix les capacitats d'adaptar les convocatòries a cada territori".

 

Tornar a l'index de noticies