Informe econòmic ESADE 2013

12-02-2013

El 2013 serà un any més de recessió econòmica per a Espanya. La desacceleració se situarà en un -1% del PIB. La continuació de la caiguda en el ja sisè any de crisi també provocarà un augment de l'atur, que se situarà per sobre del 25%, un creixement de la inflació fins al 2% (algunes dècimes per sobre de la taxa mitjana de la zona euro ) i el creixement negatiu del consum i la inversió privada. D’aquesta manera, no s'entreveuen indicis de creixement econòmic fins al 2014.

Aquestes són algunes de les principals conclusions de l'Informe Econòmic ESADE 2013, patrocinat per Banc Sabadell i dirigit per Josep Manel Comajuncosa, professor del Departament d'Economia de la Business School. L'informe preveu per a l'any que acaba de començar que la zona euro es mantindrà en una situació d'estancament econòmic amb un +0,3%.
Alemanya, França, Holanda, Bèlgica i Luxemburg creixeran, però no més de l'1%, un repte al qual sí que arribaran, però, Finlàndia, Àustria i Irlanda, i al costat d’Espanya, se sumaran al creixement negatiu Portugal, Eslovàquia, Xipre i, sobretot, Grècia.
Advertiment a la política de retallades
"L'austeritat a ultrança està resultant contraproduent: sense creixement no es pot tornar el deute." Així de categòrics es manifesten els autors de l'Informe Econòmic ESADE. L'informe considera que els programes d'ajuda a països com Portugal i Grècia no estan donant els resultats esperats i hi ha un risc d'expansió d'aquests problemes a països amb dificultats, com és el cas d'Espanya.
Així, l'Informe Econòmic ESADE adverteix molt clarament sobre la imperiosa necessitat de polítiques expansives propiciades des de la Unió Europea, com ara fer més graduals els objectius de dèficit, i per part d'aquells països en una situació més folgada: "Per aconseguir la tornada al creixement, els països del centre, amb uns comptes públics sostenibles, han d'impulsar les seves economies amb polítiques fiscals expansives o permetent augments salarials." Mentrestant, els països perifèrics han de continuar fent polítiques fiscals d'ajust,"però flexibilitzant els terminis. Cal evitar la repetició d'errors anteriors com en els casos esmentats de Grècia i Portugal".
En aquest sentit, el document es mostra una mica crític amb els pressupostos públics aprovats pel Govern espanyol per al 2013, ja que, d'una banda, són "poc realistes" (preveuen tan sols una caiguda del PIB del -0,5%) "en uns moments en què els governs necessiten guanyar credibilitat", i de l’altra, són "molt restrictius, i contribueixen així al fre del creixement".
Pots consultar l’Informe Econòmic ESADE 2013 complet a http://itemsweb.esade.edu/biblioteca/archivo/informeeconomicoenero2013.pdf

Tornar a l'index de noticies