Els consumidors puntuen amb un notable el comerç de Barcelona

26-02-2013

Els consumidors de Barcelona atorguen un notable al comerç de la ciutat. En concret, valoren amb un 7,8 l'oferta comercial, una nota que arriba a més d'un 8 quan es tracta de compradors d'entre 35 i 54 anys. Altres aspectes que obtenen bones qualificacions són l'atenció personal (7,2) i els horaris comercials (7,9), un punt per sobre respecte a fa un any.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'Òmnibus Municipal de Comerç 2012, una enquesta d'opinió que elabora l'Ajuntament de Barcelona, a través de la Direcció de Comerç i Consum. L'objectiu d'aquesta eina, basada en entrevistes telefòniques a 1.000 persones majors de 16 anys, és conèixer els hàbits de compra i opinions dels barcelonins i barcelonines sobre el comerç i consum de la ciutat.

L'estudi 2012 posa sobre la taula qüestions com que creix un 5 % respecte el 2011 el nombre de persones - actualment el 76 % - que van a comprar a alguna zona comercial de la ciutat, o que les dones continuen sent les principals responsables del cistell de la compra (71,2 %), bastant pel davant dels homes (38,0 %).

Gairebé la meitat dels barcelonins i barcelonines (49 %) opta per comprar els aliments (excepte els frescos) al supermercat. Una àmplia majoria (75,1 %) també hi adquireix els productes d'ús quotidià (neteja, perfumeria, higiene personal, etc), una tendència creixent des de principis de 2010.

A molta distància, el 15,0 %, es decanta per les botigues de barri o especialitzades. Pocs adquireixen aquest tipus de productes a l'hipermercat (2,6 %), al gran magatzem (1,6 %) o als centres comercials (1,5 %).

L'alimentació fresca, al mercat

El 41,8 % de les persones entrevistades diu comprar l'alimentació fresca al mercat municipal, mentre que el 27,3 % ho fa en botigues de barri o especialitzades i el 25,3 % al supermercat. Són pocs els que compren productes frescos a l'hipermercat (1,6 %).

Les persones de 55 a 64 anys són les que més acostumen a anar al mercat municipal (48,1 %), mentre que el púbic de 16 a 24 anys, tot i anar al mercat (35,2 %), és el client més assidu del supermercat (29,5 %).

La botiga especialitzada o de barri, protagonista de la resta de compres

El 48,8 % dels enquestats acostuma a comprar la roba i el calçat a les botigues especialitzades, mentre que el 30,8 % ho fa als centres comercials i el 15,5 % als grans magatzems. A mesura que augmenta l'edat (fins els 64 anys) es fa més habitual comprar en aquestes botigues, en detriment dels centres comercials. Les persones de més edat són les que més freqüenten el gran magatzem (18,6 %).

Els productes de parament de la llar (tèxtil de la llar, mobles, electrodomèstics, decoració, ferreteria, floristeria, etc.) també es compren en aquests establiments (49 %), al igual que l'oci i la cultura, on les botigues especialitzades o de barri continuen acaparant les vendes (65,7 %), molt per davant dels centres comercials (18 %) i el gran magatzem (8,7 %).

A més, aquest tipus de compres s'acostumen a pagar amb targeta, a diferència de les quotidianes que s'abonen majoritàriament en efectiu.

Ben atesos

El 44,6 % dels entrevistats que acostumen a realitzar les compres de casa seva se senten ben atesos per la botiga de barri o especialitzada. Aquest grau de satisfacció s'aprecia també en el cas dels mercats municipals (26,1 %) i supermercats (17,0 %). En menor mesura, pels altres centres comercials (3,6 %), els grans magatzems (2,5 %) i l'hipermercat (1,9 %).

Els aspectes més valorats l'hora de comprar són l'honradesa (93,6 %), el tracte personal (93,2 %) i la professionalitat (90,7 %). També s'atorga molta importància a la professionalitat (90,7 %), la rapidesa (87,7 %) i l'assessorament del producte (83,8 %).

Compres a peu

La gran majoria es desplaça a peu per anar a comprar els aliments (88,5 %), els aliments frescos (87,9 %) i productes d´ ús quotidià (86,5 %), seguit a molta distància del cotxe (mitjana 7 %) i el transport públic (al voltant del 3 %). Les compres per internet d'aquest tipus de productes no superen el 0,5 %.

Per anar a comprar roba i calçat, la majoria també s'hi desplaça a peu (56,7 %), seguit del transport públic (24,8 %) i privat (14,8 %). La tendència és similar pel que fa a la compra de productes de la llar i oci i cultura, on gairebé la meitat dels compradors arriben a peu al punt de venda.

Divisió d'opinions sobre l'obertura en diumenges

L'obertura dels comerços en diumenges a la ciutat és una qüestió que presenta divisió d'opinions. El 39,4 % dels enquestats està en contra (+ 3,5 punts més que l'any 2011), mentre que el 33,8 % es mostra favorable a aquesta mesura. El 25,8 % manté una postura neutral.

Es mostren més partidaris de que els comerços obrin en diumenge els homes (36,1 %) i els segments d'edat de 16 a 24 anys (54,4 %) i de 25 a 34 anys (40,0 %). També els veïns de Sarrià-Sant Gervasi (43,0 %) i de Nou Barris (44,7 %). Els veïns de Ciutat Vella són els que més discrepen amb l'obertura en dies festius (47,7 %).

El perfil del comerciant

A banda de l'Òmnibus Municipal de Comerç, l'Ajuntament ha publicat recentment l'Enquesta 2012 de l'Activitat del Sector Comercial de Barcelona, un informe que permet conèixer les característiques dels establiments comercials, l'opinió dels seus responsables sobre l'activitat comercial a la ciutat i les perspectives de futur.

Una de les conclusions de l'informe és que l'associacionisme és un tret característic del comerç de Barcelona. El 42,6 % dels comerços està associat i els que presenten l' índex més gran són les parades d'alimentació dels mercats (65,2 %).

Sobre la intenció d'obrir diumenge, el 63,5 % dels responsables de comerços estan molt disconformes amb la mesura i el 9,3 %, poc d'acord. Només el 16,4 % ho veu bé. Els establiments de titularitat no espanyola es mostren més partidaris d'obrir en diumenge (51,3 % n'és favorable), sobretot els de titularitat pakistanesa (71,9 %).

Pel que fa al personal, la mitjana de persones que treballen en un establiment comercial (amb un màxim de 10 treballadors/es) és 2,3. El perfil del treballador del comerç és majoritàriament femení (60,0 %), té entre 25 i 54 anys (76,0 %) i disposa d'estudis primaris i secundaris (72,3 %).

La situació econòmica és, segons el sector, el principal factor que perjudica el desenvolupament de la seva activitat comercial (97,5 %), seguit de les comissions bancàries (79,7 %), les noves grans superfícies comercials (76,2 %), la llibertat d'horaris (64,4 %) i el tipus d'interès (60,3 %). El 67,0 % té una opinió favorable vers la creació d'àrees de nova centralitat als barris.

Respecte a l'evolució del negoci en els dos propers anys, la majoria dels entrevistats (82,6 %) preveu mantenir el nombre d'empleats i els preus de venda al públic (54,5 %). Pel que fa al volum de negoci, el 22,4 % creu que augmentarà, el 35,7 % que es mantindrà igual i el 32,9 % que disminuirà.

Per acabar cal destacar que, tot i la crisi, el 30,9 % dels establiments es plantegen fer algun canvi per al proper any, principalment, modernitzar el local, renovar la decoració, activar o renovar la pàgina web i canviar l'assortiment de productes. Un 56,3 % dels comerços ja han realitzat alguns d'aquests canvis en els dos darrers anys, data que mostra l'aposta del sector per la innovació i la seva capacitat d'adaptació a un entorn difícil i canviant.

Tornar a l'index de noticies