El secretari de Treball inaugura l'exposició de cartells 'Un viatge per la història de la prevenció de riscos laborals'

09-06-2022

  • La mostra es pot visitar al Museu d’Història de Catalunya fins al 30 de juny

 

  • A l’acte també s’ha fet el lliurament dels reconeixements a les millors propostes gràfiques del programa ‘Talent creatiu i empresa’ d’enguany, en el qual participen estudiants d’arts plàstiques i disseny

El secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet, ha participat avui en la inauguració de l’exposició “Un viatge per la història de la prevenció de riscos laborals. Mostra de cartells sobre seguretat i salut laboral de principis del segle XX als nostres dies”, que es pot visitar fins al 30 de juny a la Sala Àgora del Museu d’Història de Catalunya.

Durant l’acte també s’ha fet el lliurament dels reconeixements a les millors propostes gràfiques del programa “Talent creatiu i empresa” d’enguany, en el qual participen estudiants d’arts plàstiques i disseny de tot Catalunya. De fet, una part de l’exposició està formada pels cartells dissenyats per estudiants que han estat seleccionats els darrers anys pel Consell de Relacions Laborals de Catalunya per commemorar el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball (28 d’abril).

El secretari de Treball ha agraït als estudiants la seva participació al programa i la seva feina perquè “amb el vostre talent i la vostra professió feu incidència en la difusió de la cultura preventiva, ens ajudeu a que la prevenció de riscos laborals als centres de treball sigui una realitat, i a més, ho feu des de la formació professional. Enric Vinaixa els ha encoratjat també a seguir treballant dia a dia, de manera constant, perquè entre tots i totes hem de tendir al risc zero, i la vostra feina és fonamental. Com diu la dita en prevenció de riscos laborals: un zero és un deu”.

A  l’acte també ha participat el director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral, Òscar Riu i Garcia, així com representants de CCOO de Catalunya, UGT de Catalunya, Foment del Treball i Pimec, que formen part del Consell de Relacions Laborals de Catalunya.

Exposició ‘Un viatge per la història de la prevenció de riscos laborals’

Al segle XIX, amb el naixement de la reivindicació dels drets de les persones treballadores, s’inicien els esforços d’administracions, gremis, sindicats i patronals per controlar una xacra que encara patim avui dia: els accidents laborals, les malalties professionals i altres malalties derivades de la feina.

Els cartells han estat històricament un dels principals elements de la comunicació en la prevenció de riscos laborals, dirigits tant a les persones treballadores per sensibilitzar dels riscos que hi ha a la feina com als responsables empresarials que han de garantir-ne la seguretat. Aquests pòsters són una interessant font documental sobre com ha evolucionat la implantació de mesures preventives, però també sobre l’evolució del propi món del treball.

Amb aquesta exposició, el Departament d’Empresa i Treball proposa un petit viatge per la història de la comunicació gràfica de la prevenció de riscos laborals des de principis del segle XX fins a l’actualitat. Un recorregut per conscienciar la ciutadania que els perills per a la salut estan presents en qualsevol tipus de feina i, per tant, fomentar la cultura preventiva per anticipar-nos i evitar qualsevol tipus d’accident, dany o malaltia a la feina o que se’n derivi alguna.

L’exposició, que es podrà visitar durant el mes de juny al Museu d’Història de Catalunya i després serà itinerant, consta de 31 cartells.

En primer lloc, una selecció de cartells de la col·lecció documental de més de 700 imatges sobre prevenció d’accidents laborals de l’Arxiu Nacional de Catalunya, editats durant els anys vint i trenta del segle XX a diversos països d’Europa i també a Austràlia, el Canadà, els Estats Units, la Xina i el Japó.

A continuació, una altra selecció de la mostra que el Departament d’Empresa i Treball va organitzar durant el Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004 amb cartells nacionals i internacionals dels instituts de seguretat i salut laboral d’arreu del món.

Per últim, l’exposició recull les publicacions amb què el Consell de Relacions Laborals de Catalunya ha commemorat el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball (28 d’abril) els darrers dotze anys. Aquestes propostes gràfiques estan elaborades per estudiants d’arts plàstiques i disseny de Catalunya, dins el concurs de cartells “La prevenció, un valor segur”, i els tres darrers anys dins del programa “Talent creatiu i empresa”, impulsat pel Departament d’Educació, amb el qual col·labora el Departament d’Empresa i Treball.

Trobareu tota la informació i els cartells de l’exposició a la nostra web.

 Programa ‘Talent Creatiu i empresa’

 Per tal de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la prevenció de riscos laborals, així com per estimular la creativitat i l'esperit crític dels estudiants en aquest àmbit, el Departament d’Empresa i Treball va crear l'any 2007 els premis  “La prevenció, un valor segur” als millors cartells. Aquest concurs estava adreçat a tot l’alumnat de disseny gràfic o de disciplines vinculades de Catalunya.

Durant el curs 2019-2020 el Departament va voler donar un nou impuls al foment de la cultura preventiva i la sensibilització entre els joves estudiants mitjançant el programa “Talent Creatiu i Empresa”.

El programa “Talent creatiu i empresa” està impulsat pel Departament d’Educació amb l’objectiu de permetre als estudiants d’arts plàstiques i disseny integrar en el seu aprenentatge un entorn laboral real, a partir de la col·laboració d’empreses, entitats i institucions, com és el cas de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL).

Per a aquest curs 2021-2022, l’ICSSL ha presentat cinc projectes perquè els estudiants fessin propostes gràfiques: cartell commemoratiu del Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball (28 d’abril), línia gràfica de mínim tres cartells, col·lecció d’un mínim de tres pictogrames, producte multimèdia en forma d’espot, i activitat multimèdia interactiva (aplicació) amb materials educatius digitals.

En l’acte d’avui s’ha reconegut la feina de 36 estudiants i 3 escoles (l’Escola d’Art d’Olot, l’Escola d’Art de Manresa i l’Escola Antoni Algueró. Trobareu tots els treballs a la nostra web.

Tornar a l'index de noticies