El Govern impulsa la modificació del Codi de consum de Catalunya per adaptar-lo al context socioeconòmic actual

01-12-2021

  • L’objectiu és modernitzar el Codi d’acord amb les noves sensibilitats de la societat i els nous hàbits de consum, amb la incorporació d’aspectes relacionats amb la transició ecològica o la protecció dels col·lectius més vulnerables

El Govern ha aprovat avui la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de modificació de la Llei 22/2010, del Codi de consum de Catalunya, per actualitzar-la i adaptar-la als nous hàbits de consum i als canvis socioeconòmics que s’han produït en els darrers 11 anys.

L’objectiu del nou articulat, que impulsa el Departament d’Empresa i Treball per mitjà de l’Agència Catalana del Consum, és modernitzar el Codi de consum d’acord amb les noves sensibilitats de la societat i els nous hàbits de consum actual, amb la incorporació d’aspectes relacionats amb la transició ecològica, el consum responsable, la protecció dels col·lectius més vulnerables o la discriminació en l’accés als béns i serveis. I al mateix temps, vol adaptar la normativa catalana de consum a les normes comunitàries que la Unió Europea ha dictat en els darrers anys i que tenen una afectació directa o indirecta en els drets dels consumidors, especialment pel que fa a la contractació electrònica i les plataformes digitals.

Aquesta reforma legislativa preveu, entre altres aspectes, desenvolupar el concepte de consum responsable, en el sentit més ampli, amb mesures per contribuir a la protecció del medi ambient, evitar el sobreendeutament de les famílies o prevenir el malbaratament alimentari, amb mesures com ara la regulació de la informació mediambiental que s’ha de proporcionar sobre els productes en els punts de venda o la prohibició d’ofertes que fomentin un consum excessiu.

La futura llei també vol reforçar la protecció dels col·lectius de consumidors més desafavorits o vulnerables –en situació d’emergència habitacional, que pateixen vulnerabilitat econòmica pel que fa als subministraments bàsics, persones amb alguna discapacitat, etc.– amb la concreció de la definició de consumidor vulnerable. A més, s’introdueixen mesures per lluitar contra les desigualtats i les discriminacions en les relacions de consum per raons de gènere, amb la incorporació com a infracció de consum de les conductes sexistes o l’ús d’estereotips de gènere en la publicitat o en la contractació.

Ara s’obre un període de consulta pública per tal de recollir aportacions i suggeriments de la ciutadania que contribueixin a concretar el text normatiu que ha d’elaborar el Govern.

Amb aquesta modificació de la Llei del Codi de consum de Catalunya, el Govern vol incrementar i garantir l’efectivitat dels drets dels consumidors i reduir la desigualtat i la discriminació en les relacions de consum. Així, el Govern constata el seu compromís ferm de continuar treballant pel benestar social i ambiental i per l’assoliment de les transformacions democràtica, social, verda i feminista del país.

Tornar a l'index de noticies