El comerç de BCN demana agilitzar els tràmits de cara a obrir negocis

29-06-2012

Un any després del triomf electoral de Xavier Trias, un dels puntals de l'economia local, el comerç i la restauració, segueix lamentant que a Barcelona, un s'hi pugui fer vell esperant fins que pugui obrir un negoci. O sigui, que el mateix que es criticava al govern municipal de Jordi Hereu segueix sent el pecat capital del seu relleu en matèria de promoció econòmica. Els dos sectors demanen a l'alcalde que agilitzi d'una vegada la burocràcia que permet obtenir una llicència d'activitat econòmica. La bona notícia és que aquesta mesura està prevista en el marc de la nova oficina d'atenció a l'empresa impulsada pel consistori. En la resta d'assignatures vinculades a la promoció econòmica de la ciutat, Trias obté l'aprovat en general, no tant pel que ha executat, sinó pel guió proposat, i per l'acostament, en forma de diàleg més interactiu.
Accelerar els processos administratius per poder obrir un negoci a la ciutat és una vella reclamació tant de la Fundació Barcelona Comerç, com del Gremi de Restauració de Barcelona. La crisi ha fet més evident aquest conflicte, al fer més imperiosa que mai la fluïdesa en els permisos. «No pot ser que es trigui quatre mesos a aconseguir una llicència, mentre ja s'està pagant el lloguer del local», indica el portaveu d'un dels eixos. Els costos es fan inassumibles en aquests moments de crisi. Per això, Salvador Albuixech, en nom de la fundació, insisteix que «els permisos segueixen sent molt lents» i demana solucions. De la mateixa manera Gaietà Farràs, al capdavant del gremi que aglutina els bars i restaurants, insta a «agilitzar els processos». El líder de la patronal afegeix que en els temps que corren, «la gent té idees innovadores» i en moltes ocasions tot allò que no està estandarditzat s'eternitza.

PRIORITATS / Passa el mateix amb l'obtenció de llicències per obrir terrasses de bars. La llei antitabac va propulsar-ne les peticions i el col·lectiu considera que tramitar-les sol ser massa complex. En aquest sentit, el col·lectiu insisteix en la necessitat d'unificar la normativa de terrasses, que, segons l'ajuntament, està en fase de redacció. En aquest punt, l'ajuntament haurà d'escoltar el Consell de Gremis, que reclama veu a l'ajuntament per col·laborar en aquestes tasques, tant consultivament com a nivell de gestió. «Així seria més operatiu», creuen.
Ara bé, Farràs manté que la gestió de Trias «és bona», en tant que el seu equip «es manté obert» a afrontar millores de manera participativa. Albuixech afegeix que no estan «descontents», però sí a l'espera que «moguin fitxa». Molts projectes quotidians dels comerciants, com les desfilades promocionals als eixos, estan fent-se «en precari», perquè encara no hi ha dotació econòmica.
Des del flanc turístic, el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, opina que Trias està fent una «gestió molt positiva perquè dóna importància capital al turisme i el considera un motor de desenvolupament econòmic de la ciutat». En aquest sentit, l'ajuntament seguirà reclamant una participació de l'IVA generat per la despesa del turisme, més enllà que al novembre s'implanti la taxa turística als que s'allotgin a Barcelona. Aquests ingressos pretenen millorar la promoció internacional de la ciutat.
A l'empenta imprescindible al comerç i el turisme, Trias suma els reptes de la captació d'empreses internacionals que tiren àncores a la ciutat, la potenciació de la indústria del coneixement i, sobretot, la difusió internacional de la marca Barcelona, amb un consell públic privat que la promogui. Tasques que la conjuntura complica, però que es veuen dinamitzades amb el treball per a la capitalitat de Barcelona en el sector de la telefonia mòbil fins al 2018. Més en l'aire queden les polítiques de creació d'ocupació, amb la nova i polèmica orientació de Barcelona Activa.

FONT:  El Periódico

Tornar a l'index de noticies