VIC. Floristes i llibreters optimistes cara la Diada de Sant Jordi

19-04-2018

Els temps i que coincideix en dia laborable factors que propiciaran unes bones vendes

Es presenta la campanya “lectura al carrer” amb les escoles Fedac i Escorial

 

Avui Vic Comerç ha presentat la previsió de vendes de Sant Jordi per part dels llibreteres i floristes de Vic i s’ha explicat la iniciativa “lectura al carrer” que Vic Comerç portarà a terme demà divendres al matí amb les escoles Fedac i Escorial. Per aquest acte s’ha comptat amb la presència de Núria Simon, Presidenta del Gremi de Floristes de Vic i Secretària de Vic Comerç, Xevi Cortacans, representant del Gremi de llibreters de Vic i propietari de la llibreria Muntanya de Llibres, Ricard Mercader i Robert Cubells, professors del Fedac i Escorial, i de Mª Carme Bover, Regidora de Comerç i Turisme de l'Ajuntament de Vic.

Previsió de vendes de roses

Des de l'Associació de Floristes creuen que les vendes d'aquest Sant Jordi poden ser similars a les d'altres anys en els que la Diada s'escau en un dia laborable, ja que quan coincideix en dia festiu son una mica inferiors. Per tant, es preveu un augment de vendes respecte a l'any passat, que va caure en diumenge.

La Diada de Sant Jordi pot arribar a representar per una floristeria el 15% de venda del total de l'any.

Intrusisme

La Núria Simon apuntava que “hem de tenir en compte l'intrusisme que patim ja que és un dia en el que tothom s'hi veu en cor a l’hora de posar-se a vendre roses, i des d'aquí volem recordar que a Vic, si no s'és una floristeria de la ciutat o bé una entitat local sense ànim de lucre, no es pot muntar cap una parada al carrer”.

Les roses grogues i el factor reivindicatiu

Simon ha destacat que “aquest any, i donada la situació del país, preveiem un augment de vendes considerable de roses grogues, color que s'ha convertit en un símbol reivindicatiu i de suport als presos polítics. Aquesta rosa, però, no substituirà sinó que complementarà la rosa tradicional vermella”.

 

Previsió de vendes de llibres

Els llibreters preveuen unes vendes similars a la dels altres anys i sobretot si el temps acompanya. Les vendes ja s’estan avançant durant aquesta última setmana.

Futur de les llibreries

Per Xevi Cortacans, representant de les llibreries de Vic Comerç “el món de les llibreries era un sector que ens donaven per morts, però s’ha demostrat que el llibre sap copsar les inquietuds de la societat i s’adapta als seus canvis” i afegia que “les llibreries són avui espais culturals. Els llibreteres de Vic estem sempre oferint presentacions. Som agents culturals tot l’any”.

Llibres i joves

Cortacans afirma que hi ha un interès en llegir llibres per part d’alguns joves gràcies als influencers youtubers o a les sagues de literatura juvenil (Harry Potter, Crepuscle, Cròniques de Nàrnia, Jocs de la Fam,...) que fan que els joves es sentin encara atrets per llegir en format paper.

Des del gremi de llibreters valoren molt positivament la campanya de Vic Comerç amb les escoles ja que visibilitza el llibre en un públic que pot tenir risc d’ignorar-lo.

Campanya Lectura al Carrer

Hi participaran les escoles de l'Escorial i el Pare Coll. L'activitat es durà a terme demà divendres dia 20 de 10 a 13h. Aproximadament, hi participaran un total de 100 alumnes d'ESO dels dos centres. La idea és repartir aquests alumnes en 10 punts/carrers de la ciutat. Hi haurà dos torns d'alumnes. De 10 a 11.30h sortiran els alumnes de 1r i 2n d'ESO i de 11.30 a 13h els de 3r i 4t.

Cada carrer tindrà un gènere literari i cada alumne anirà al carrer que concordi amb el gènere del llibre que porti per a llegir. Hi haurà un professor a cada carrer que s'encarregarà fer interactuar als nens i d'organitzar debats i activitats.

També hi haurà dos punts de la ciutat on hi trobaran "la biblioteca al carrer". Els alumnes o la gent del carrer podran mirar i llegir els llibres d'aquesta "biblioteca". La Biblioteca Joan Triadú deixarà 100 llibres de les temàtiques i gèneres que s’han escollit.

Per últim, es farà un concurs literari on els alumnes, individualment, podran fer una proposta de relat de dues pàgines del gènere del carrer on estiguin i que inclogui el comerç dins la història. Es donarà premi a un estudiant de cada curs, el qual se li entregarà una targeta regal de Vic Comerç.

Aquest any és una primera aproximació a una col·laboració escoles i Vic Comerç. Vic Comerç té la intenció de treballar en un projecte de ciutat que emmarqui la realitat del comerç dins el cicle educatiu dels nens. També cara el Sant Jordi que ve, Vic Comerç espera que la campanya "lectura al carrer" s'hi puguin sumar totes les escoles i barris de la ciutat i sigui un gran aconteixement.

Escoles Fedac i Escorial

Ricard Mercader i Robert Cubells, professors dels dos centres educatius participants de la iniciativa, han destacat que l’interès dels nens a participar “ens ha sorprès i hem tingut que posar un filtre. La proximitat a Sant Jordi fa que hi hagi un context en el que els nens parlen més de llibres”. Els dos professors han reafirmat l’orgull d’apostar per la lectura com un element enriquidor i vivencial que es comparteix i fer-ho al carrer, encara millor

 

D'altra banda Vic Comerç ha repartit pels seus establiments adherits 5.000 punts de llibre reivindicatius en memòria dels presos polítics catalans.

Tornar a l'index de noticies